Дебатът по вота на недоверие – спор кой е по-корумпиран

Министрите присъстваха по време на дебата
Министрите присъстваха по време на дебата / БГНЕС

Дебатът по вота на недоверие, поискан от БСП заради корупция при управлението на кабинета „Борисов” 3, започна с упреците, че премиерът Бойко Борисов отсъства от пленарна зала, премина през факти за корупционни практики в противниковия лагер и се превърна в процедурна надпревара за доказване кой е по-корумпирания сред политическите сили в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„Няма го премиерът – страхливият”, каза Нинова от трибуната
„Няма го премиерът – страхливият”, каза Нинова от трибуната / БГНЕС

Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на дебата. Тя обясни, че „правим този вот на недоверие за вас. Всеки от вас е свободен човек да подкрепя БСП, ГЕРБ, ОП, Воля, ДПС. Това е свободен избор, но всеки от вас е срещал в живота си корупцията“, убедена е Нинова. Рано или късно, колкото и да е трудно, България ще стане нормална държава, увери тя и заяви: „Обещавам ви го“. „Този вот не е само за БСП и на БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. То е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили, на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка“, посочи Нинова.

Правосъдният министър Цецка Цачева опонира, че да се твърди, че правителството на ГЕРБ и ОП не иска да противодейства на корупцията, е невярно и дълбоко спекулативно твърдение. Не ми се иска дебатът по тази тема да премине като отчет на решения на партийни конгреси, започна Цачева. ”Правителството работи в изпълнение на програмите на програмите за противодействие на корупцията по най-високите етажи на властта. Никой не отрича, че има корупция, но този проблем не е само у нас“, заяви министърът на правосъдието.

От името на ДПС Джейхан Ибрямов обяви, че движението ще подкрепи вота на недоверие „Корупцията е само една от последиците на типа абсурдно управление. Причините е този пагубен и опасен модел, който не предлага ясна визия и стратегия за управление. Така самият модел предразполага към корупция“, убеден е депутатът от ДПС.

Йордан Цонев допълни, че дебатът се превърнал в отрицание на целите, които са били поставени. Да запазим уважение към тези, които ни гледат и слушат, призова той.

Основният проблем на днешното мнозинство е липсата на ясна визия за управление и желание за реформи. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите Карадайъ това управление няма стратегия как да се постигне целта.

„Корупцията не е само по висшите етажи на властта. Да, има, но корупцията започва от най-обикновения дребен чиновник”, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че темата за корупцията е важна за обществото на дебатът по нея трябва да бъде задълбочен и конструктивен. „Да, корупция има. За съжаление има сериозна корупция от 27-28 години, но по всички тези въпроси, с подобни дебати, от които някой може да си вдигне рейтинга, файда – йок“, вярва Красимир Каракачанов.

По време на дебата в пленарна зала отново се разигра поредният рунд Йончева – Добрев.
По време на дебата в пленарна зала отново се разигра поредният рунд Йончева – Добрев. / БГНЕС

По време на дебата в пленарна зала отново се разигра поредният рунд Йончева – Добрев. Депутатите от БСП и ГЕРБ Елена Йончева и Делян Добрев за пореден път си отправиха нападки и взаимни обвинения. Българинът има точка на търпимост и смятам, че ние вече я стигнахме. Превръщането на България в корумпирано владение на ГЕРБ и г-н Борисов и в територия без перспектива за нас, българите, няма да мине, заяви Елена Йончева. Според нея корупцията вече е битов стандарт. Според нея ГЕРБ са успели да създадат легална корупционна схема – санирането. „Големите обществени поръчки се печелят с определени фирми, свързани с властта“, поясни Йончева и даде пример с Хасково и посочи, че поръчките се печелят от роднинско-приятелския кръг на областния лидер на ГЕРБ там. Община Хасково е пример за това как се извършват схемите на корупцията, убедена е Йончева.

Месеци наред хвърляте кьорфишеци към мен, защити се и Делян Добрев. Той запита Йончева дали има фирма, която е съдружник 50% на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови. „Общо капиталът на фирмата е 10 000 лева, обаче какво се случва? От тези 10 000 лева, фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5 000 лева. От друга страна офшорката се задължава, срещу същите 50 дяла, да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лева и за какво са дадени в тази ваша обща фирма. След учредяването и вписването на въпросната фирма, тя се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро. Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където „Авторска телевизия” на Елена Йончева е направила превод в размер на 5 000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро”, подчерта Делян Добрев.

По време на дебата в пленарна зала отново се разигра поредният рунд Йончева – Добрев
По време на дебата в пленарна зала отново се разигра поредният рунд Йончева – Добрев / БГНЕС

Елена Йончева призова от трибуната, ако някой притежава информация за конкретни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите компетентни органи. Тя увери, че никога не е използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес.

Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер,заяви Симеонов
Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер,заяви Симеонов / БГНЕС

Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите. Според Симеонов БСП са си измислили аргументите за искането на вот 10 дни преди това. Той призова за смирение по време на европредседателството и заяви, че след това ще имат време да си разчистват сметките.

„Вотът е жалък. Вотът на недоверие е нещо инфантилно, защото говори общо за корупцията. Това, което в момента става е позорно и за политиката, и за Народното събрание“, посочи Симеонов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се върна към тезата си и излезе на трибуната, за да заяви: „Няма го премиерът – страхливият”. По отношение на Валери Симеонов, Нинова заяви, че това са наистина груби обиди и недопустим език.

„Има една хубава мисъл - не трябва да се обиждаш, когато говорим умен човек, а когато говори-глупав, защо изобщо да се обиждаш?“, запита Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че когато някой посочи корупцията върху него се хвърля цялата система на манипулации, лъжи, обиди, груби думи и цинизъм.

„Отговорът е само един-прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов. Но, прокуратурата има две производства за оградата, за която вина носи Валери Симеонов. Срещу Елена - нищо, срещу него - две“, подчерта Нинова.

Цветанов обяви, че когато БСП управляваше, кредитните рейтинги бяха много ниски
Цветанов обяви, че когато БСП управляваше, кредитните рейтинги бяха много ниски / БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че „когато БСП управляваше, кредитните рейтинги бяха много ниски, а когато държавата се управлява от ГЕРБ, сега и от ОП, вече има положителна перспектива”.

Смятахме, че дебатът ще бъде смислен с достатъчно аргументи и факти, посочи Цветанов. Според него упрекът на БСП за това, че премиерът отсъства от зала, е несъстоятелен, защото в мотивите пише, че вотът е към целия състав на Министерски съвет.

„Премиерът си има ангажименти, за да може да де концентрира върху приоритета на държавата - председателството. Той всеки ден провежда срещи, свързани с председателството“, вторият в ГЕРБ.

В този дебат парламентът става средище на обидни квалификации, което не е най-доброто, което очакваха гражданите, каза от друга страна Цветанов.

Вотът ще бъде гласуван на 25 януари в четвъртък. /БГНЕС