Велика събота в митрополитския храм „Света Неделя”

Велика събота  е най-благословеният седми ден.
Велика събота е най-благословеният седми ден. / БГНЕС

Православната църква почита днес Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден и в митрополитската катедрала „Св.Неделя” се отслужва вечерня със св. Василиева литургия, предаде репортер на БГНЕС.

Богослужението е възкресно, с тържествен характер и ни въвежда във великия празник - Пасха, а от олтара се разпръскват цветя - символ на приближаващата пасхална радост. Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Десетки софиянци, млади и стари, майки с деца, баби и дядовци с внуци, спазват ритуала и още рано сутринта се стекоха в храма.

Хората, които идват тук са заети с различни мисли и чувства- едни отдават значение на по-преходното- боядисване на яйца и подготовка на празничната трапеза утре, други се вглеждат в себе си, да излекуват и укрепят душата си.

„Трябва да вярваме, че Исус Христос наистина го е имало и наистина е възкръснал”, споделя жена на средна възраст. Според нея към младите църквата и училището трябва да обърнат повече внимание, защото те са най-крехки и уязвими, а религиозната култура е част от голямата култура, затова трябва да се изучава и почни. Тя смята, че по-възрастните са закърмени от малки с христовата вяра и че вярват повече от поколенията след тях.

Мартин е на 17 г. и е дошъл сам в храма, той е вярващ и смята, че вярата му помага във всичко. Повечето от моите връстници не се вълнуват от нищо, обичат повече развлеченията, но ще го осъзнаят рано или късно, казва той. Доброволка на Червения кръст събира помощи пред катедралата и деликатно признава, че най-щедри са бедните хора, че те са с най-отворени сърца към страданията на другите.

Велика събота е най-благословеният седми ден. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи в неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание, а страданията Христови са прелюдия към вечния живот. /БГНЕС